Ghana Prison Service

Gaana Prison Service e la noba na ba naŋ de yuoni zaa a wuli ba ka ba kaara a nempagere zu. A noba bama taa la nensaaloŋ ko a andonɛɛ deme zaa, nesaaloŋ be la zie ka ba ma veŋ ka teŋɛ was maaroŋ ko a noba, a Leɛ zuiŋ ka fooŋ tɔ fo kpakpaeŋ toma ka ba naŋ nyɔge fo bee e yɛlɛ mine na gaŋ a Gaana merɛ ba naŋ neŋ, see ka fo gas a nepagere yiri poɔ. A yiri ŋa e la yeŋ zannoo zie ko kpakpaeŋ deme. A noba na aŋ kaara ba nimiri naŋ moe la bonso ba ba boɔra ka Neɛ zaa faa yi zo gaa zie zaa.A Gaana prison service taa la ba yipɔgere lezaa naare ne a ayɔbu a ko a Gaana paaloŋ zaa, a yipɔge kaŋa zaa ma be la region zaa poɔ. Kyɛ a ba yiri kpoŋ zaa meŋ be la a Akiraa poɔ be la a "Director-General of Prisons and his two Deputies," Directaree Ayɔpoi na be a Prisons ane ba taa na mine meŋ na bebe a ziiri meŋɛ poɔ.

Gaana Prison Service Yelnyɔgeraa

maaleŋ

A nepagere yiri deme yelnyɔgeraa la ka ba veŋ laafeɛ be a Gaana paaloŋ zaa poɔ ko a noba. A meŋ veŋ ka noba bare ba fantoma aŋa nagere yɛlɛ. Ba boɔra la noba na naŋ ba veŋ ka a teŋɛ waa maaroŋ ko a Gaana paaloŋ zaa. Ba yelnyɔgeraa kpoŋ zaa la ka Gaana nyɛ maaloŋ, noba nyɛ laafeɛ aŋa ba naŋ be taa zureŋ. Ba yelboɔra kaŋa la ka neɛ wa yi a nepɔge yiriŋ ko o leɛre o meŋɛ kyɛ tuuro me a Gaana merɛ na biŋ le.

Ba Yelkaare a Nempɔgere Yiri Poɔ

maaleŋ

Ba yelkaara la ka a nepɔge yiri waa soŋ ko a noba naŋ na be o poɔ, ka baaloŋ faa zaa tɔɔ nyɔrɔ ba, ka ba meŋ taa laafeɛ a ba be zie na poɔ. Ba boɔra ka a noba na leɛ waa nemeŋɛ a leɛre va nyɔvorɛ a yi a yelfaare poɔ a kpɛ a yelle veɛle poɔ, A Gaana prison service yelboɔraa zaa la le. Ka ba leɛre noba na ba boɔra ka leɛre ba meŋ ne a teŋɛ poɔ. Kyɛ veŋ ka teŋɛ waa maaroŋ.

Toma Ko A Nepɔge Yuri Deme

maaleŋ

A Gaana Prisons Service ba na yɛlɛ da yi la a merɛ gane "Section (1) of NRCD 46 (1972)" poɔ. A be pɔge yiri deme la taa sore ka ba veŋ ka a yiri waa soŋ ko a noba na be o poɔ, neɛ ba see ka o yi zo a nepɔge yiri deme kaŋa zaa zie, a seŋ ka ba meŋ tuuro a merɛ a le a binsenne ko ba meŋ.

Merɛ Yiibu zie

maaleŋ

A teŋkore deme da maale la merɛ meŋɛ biŋ bee eŋ gama poɔ kyaare neŋ a nepɔgere bama. A 1992 Constitution Gaana merɛ gane poɔ. Gaana Prisons Service a "Service Administration (1991)."Prison Regulations 1958 (L.I. 412).Prisons Service Decree, 1972 NRCD 46.Prisons (Declaration of Prisons) Instrument 1971 (E.I. 22).Prison (Amendment) Regulation 1970 (L.I. 648). Prison Standing Orders 1960[1][2]

Yɛlɛ Mine Peɛro Yiibu Zie

maaleŋ
  1. https://ghanaprisons.gov.gh/index.php/about-us/about-us.cits
  2. https://www.mint.gov.gh/agencies/ghana-prisons-service/